Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Τρία μικρά κείμενα για τη λίμνη Τριχωνίδα:


Γενικά
Στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται η λίμνη Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη , γραφικότερη αλλά και πιο άγνωστη στους πολλούς, λίμνη της Ελλάδας. Η λίμνη Τριχωνίδα περιβάλλεται από τα όρη Παναιτωλικού, Ναυπακτίας και Αρακύνθου. Έχει ανοιχτό νεφροειδές σχήμα και βρίσκεται στο κέντρο της υδρολογικής της λεκάνης. Τροφοδοτείται από τα νερά των επιφανειακών απορροών της υδρολογικής της λεκάνη, καθώς και από επιφανειακές και υπόγειες πηγές.
Προέλευση
Η δημιουργία της λίμνης ήταν αποτέλεσμα μεγάλων γεωλογικών ανακατατάξεων. Η Τριχωνίδα είναι υπόλειμμα παλαιότερης και μεγαλύτερης λίμνης που καταλάμβανε προϊστορικά ολόκληρη τη λεκάνη Αγρινίου. Η παραπάνω διαδικασία υπολογίζεται ότι έλαβε χώρα πριν από 15-20 εκατομμύρια χρόνια. Η προέλευσή της οφείλεται σε διεργασίες από τεκτονικές κινήσεις, καρστικά φαινόμενα, τη δράση των ποταμών και την ιζηματογένεση.
Ονομασία
Σύμφωνα με την παράδοση, στα αρχαία χρόνια υπήρχε μέσα στη λίμνη μια πόλη που βυθίστηκε. Η πόλη αυτή είχε τρεις κώνους και ίσως από εκεί πήρε το όνομά της η λίμνη: Τρεις κώνοι > Τριχωνίδα. Μια άλλη εκδοχή, μάλλον η επικρατέστερη, είναι ότι πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη Τριχώνιο, που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη, κοντά στο χωριό της Γαβαλούς.
Παναγιώτης Καψάλης, Ε’ τάξη, 2011-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: